4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca; ÖSYM tarafından KPDS/ÜDS gibi yabancı dil seviyesini belirleyen sınavların yerine, bu ihtiyaca yönelik olarak sadece “Yabacı Dil Seviye Belirleme Sınavı” (YDS) yapılacaktır. Bu nedenle, yabancı dil bilgisi seviyesi için KPDS/ÜDS sonuçlarını talep eden kurumlara başvuracak adaylardan YDS’ ye katılmaları beklenmektedir.
Ekim ve Nisan aylarında olmak üzere, yılda iki kere yapılan bu sınavda 80 soruya 150 dakika verilmekte ve yanlış cevaplar doğruları etkilememektedir. Sonbahar döneminde; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden; ilkbahar döneminde ise Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden sınav yapılacaktır. 100 tam puan üzerinden değerlendirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS); sözcük bilgisi, dil bilgisi ile yabancı dilde okuduğunu anlama ve tercüme becerisini ölçücü niteliktedir. YDS'nin geçerlilik süresi kurumların kendi mevzuatlarınca belirlenebileceği gibi kurumlar bu süreyi kendilerine uygun olarak da tespit edebileceklerdir.
İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Doçentlik Bilim Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden YDS'de 65 veya daha yüksek puan alınması gerekir. Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.
Yabancı dil yeterlilik sınavlarına birçok kez girip başarılı olamayan akademisyenlerin sayısının her geçen gün artması üniversitelerdeki öğretim elemanı profilini etkilemektedir. Yardımcı doçent kadrolarında bir yığılma görülürken doçentlik kadrolarında ise bir daralma görülmektedir. Bu durum öğretim görevlilerinin akademik kariyerini negatif yönde etkilemekle beraber aynı zamanda ülkenin üretkenliğini de olumsuz etkilemektedir.
Öğretim görevlilerinin yabancı dil sınavına yönelik problemlerinin çözülebilmesi için Yabancı Diller Yüksekokulu, MÜSEM Koordinatörlüğü ve Akademik Gelişim Birimi işbirliği ile YDS kursları açılmaktadır. YDS kursunda verilen dersler ÜDS’de olduğu gibi, Marmara Üniversitesi öğretim elemanlarının test teknikleri ve kelime haznesini arttırıcı çalışmalarla sınavda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. İlki Ekim-Aralık 2010 döneminde açılmış olan ve bu dönemden itibaren her ÜDS dönemi öncesinde düzenli olarak sürdürülen ÜDS Hazırlık Kursu, YDS sınavı için revize edilmiştir. 140 saatlik bir programı kapsamakta ve üniversitemizin yetkin ve deneyimli öğretim elemanları tarafından en fazla 15 kişilik sınıflarda verilmektedir.
YDS kurslarına katılmak isteyen akademisyenlerin MÜSEM Müdürlüğü Yabancı Diller Koordinatörlüğü ile irtibata geçmesi gerekmektedir. Kursa katılmak isteyen öğretim görevlilerinin kaydı, seviye tespit sınavında yeterli puana ulaştıkları takdirde gerçekleştirilecektir. Kursa katılmak için gerekli puanı alamayan öğretim görevlileri içinse Genel İngilizce konusunda destek verilecektir. Genel İngilizce kurslarıyla ilgili bilgiye MÜSEM ' in sitesinden ulaşabilirsiniz.
E-mail adresi : ydillermusem@marmara.edu.tr
Bu sayfa Akademik Gelişim Birimi tarafından en son 27.10.2022 12:49:28 tarihinde güncellenmiştir.